Så här ska vi göra med våra sopor:

 

Hushållssopor.

För vanliga hushållssopor har vi sopsäckar. Knyt ihop din påse ordentligt och undvik flytande sopor i påsen. Om sopsäcken läcker när sopentreprenören hämtar den får vi i föreningen betala för att göra rent. Absolut inte glas och inte vassa plåtburkar. Om sopbäraren skär sig får vi också betala.

 

Tidningar.

Det finns en särskild behållare för tidningar, tidskrifter och reklamtrycksaker. Häll ut tidningarna hellre än att lägga dem i påsar. Ligger de i påsar så får det inte plats lika mycket. Och bara papper - ingen plast och inga kuvert med plastfönster. Och ingen kartong eller wellpapp. Inga böcker med hårda pärmar. Och framförallt inga hushållssopor.

 

Kartong/wellpapp.

Det finns också en lika stor behållare för kartong och wellpapp. Se upp så att du lägger rätt. Här är det viktigt att trycka ihop eller skära ner kartongerna. Vi får nämligen betala för sopornas volym och det är onödigt att betala för luft. Dessutom blir kärlet fullt på nolltid.

 

Grovsopor.

Grovsopor är sådant som inte ryms i soppåsar eller som av andra skäl inte ska läggas där. T ex porslin, böcker med hårda pärmar, leksaker, textil. Kärlet är litet så om du kan bör du ta sönder dina grovsopor. Större grovsopor ställs/läggs på golvet på anvisad plats.

Glas är inte grovsopor.

 

Elektronik.

Elektronikskrot är i princip alla apparater som drivs via elsladd eller batteri. Observera dock att den som säljer en ny apparat till dig är skyldig att ta emot din gamla. Tv, kyl- och frys, diskmaskiner och andra större apparater får du annars ta hand om själv och transportera till Lövsta eller Högdalen.

  

Batterier.

För batterier har vi en särskild batteriholk.

 

Glödlampor/lysrör.

Vi har ett separat kärl för glödlampor. Inga kartonger i den här lådan, bara lamporna.

 

 

OBS!!! Det här får vi inte lämna i soprummet:

 

Sorterat avfall.

Glas, hårdplast och plåtburkar lämnas i stadens containrar. Den närmsta finns vid Pontonjärparken.

 

Miljöfarligt avfall.

Miljöfarligt avfall ska lämnas till miljöstation. Den närmaste finns hos Preem på Norr Mälarstrand. Hit hör t ex lacknafta, dilutin, färger och andra kemikalier. Bilbatterier ska också till miljöstation.

 

Byggnadsmaterial.

Byggnadsmaterial efter renoveringar eller andra byggnationer lämnas direkt till återvinningsstation. (Närmast i Vanadisberget, men också i Lövsta eller Högdalen.) Om du har hyrt in någon yrkesman så ska han ta hand om överblivet material – det ingår normalt i det avtal du bör göra. Om du jobbar själv så får du också ta hand om det själv – åtminstone om det handlar om större mängder. Om du tvekar – kolla med styrelsen.

 

Flyttsopor.

När man flyttar brukar det normalt bli en hel del över. Det kan vi tyvärr inte ta hand om som grovsopor. Det måste du frakta bort själv till Vanadisberget, Lövsta eller Högdalen, där det finns soptippar som är öppna för allmänheten. Glöm inte Små Smulor eller andra välgörenhetsorganisationer.

 

Vitvaror.

När det gäller kylskåp och andra skrymmande hushållsmaskiner finns ett avtal i branschen att den som säljer en ny apparat måste ta hand om den gamla. Annars blir det Vanadisberget/Lövsta/Högdalen. Om den gamla har gått sönder och du inte köper någon ny så måste du ta hand om den själv.

 

Apotekets produkter.

Mediciner och gamla febertermometrar lämnas på apoteket.

 

Övrigt.

Andra sopor som du inte vet vad du ska göra med? Fråga någon i styrelsen så kollar vi med Miljönämnden. Och kompletterar sopreglerna om det behövs.